יום רביעי, 10 בספטמבר 2014

טארט תמרים ואגסים ביין


תשאפו עמוק את האוויר. אתם מריחים את זה? מרגישים את זה? זו התחלת הסוף של הקיץ. אמנם הימים עדיין חמים ולוהטים, עדיין כולם הולכים לים והמכנסיים לא מתארכים, אבל בהחלט ניתן להבחין בשינוי קטן. החופש הגדול נגמר, הסטודנטים עובדים במרץ על המערכת של השנה הבאה ומתחילים להיאנח לקראתה, ההורים נושמים לרווחה כשהבית מתחיל להיות שקט והחגים מציצים מעבר לפינה. הראשון, כמובן, הוא ראש השנה, אחד מהחגים האהובים עליי – חג חגיגי, לבן, חם ומשפחתי. ופשוט טעים.



לכבוד בואו של חודש חדש ולקראת בואו של ראש השנה, מנטקה דאגו לפתיחה רשמית של קינוחי ראש השנה. לא, לא דבש, אלא תמרים, סילאן ומה שביניהם. קצת נדוש וקצת מפתיע, אבל בטוח – ממש טעים.



תמיד קשה לי לחשוב על קינוח מתאים למנטקה, שיהיה ראוי לשאת את התואר "התמודד באתגרי כחומר ביד הבלוגר" אבל החודש עלה לי רעיון מההתחלה – טארט תמרים ואגסים ביין. כי יש משהו יותר יפה מטארט?


ממש ראיתי בעיני רוחי איך הטארט נראה –


רבעים של אגסים, צבועים בבורדו, מדיפים ריח משכר של יין וקינמון.


האגסים השיכורים מונחים בקלילות על מלית מתוקה של תמרים ושמנת ומתחתיהם בצק פריך ונמס.


בעוד שאיפה עמוקה, יכולתי להריח את הריח המתוק של התמרים ואת הריח השיכור של האגסים ולדמיין את הטארט על שולחן ארוחת החג, נחתך, נפרס ומוגש לכל אורח.



מאחר שסוף סוף לא היו לי התלבטויות מה להכין, החלטתי שאין צורך בכלל לחשוב ולחפש משהו אחר להכין - החודש מנטקה יקבלו טארט.


אז מדדתי, ערבבתי, רידדתי, אפיתי, בישלתי, השתכרתי, ציננתי, ספרתי, גלענתי, שפכתי, טחנתי, ישרתי, הנחתי והכנסתי לאפייה אחרונה.


בסופו של התהליך התקבל טארט יפה ומתוק כמו טופי שתמיד צריך עוד ביס אחד וקטן ממנו, לוודא שספגתם את כל הטעמים.


במהלך הצילומים הסופיים שמעתי את אבא קורא "היא סיימה לצלם? אפשר כבר לאכול?" וכשסוף סוף עניתי "כן", אבא התייצב מהר לידי, מאיץ בי לחתוך לו חתיכה כדי לטעום. אחרי שאדון הטעימות הראשי טעם, לקחתי גם אני ביס אחד. וזהו. רק ביס אחד – הצלחת נחטפה לי מהיד על ידי אבא ונאכלה מהר. כנראה שהיה באמת טעים.


אז קבלו בחגיגיות את המתכון הראשון לכבוד ראש השנה ואת שאר מתכוני התמר של מנטקה – שכל אחד מהם יעטר בחגיגיות את השולחן של ארוחת הערב של החג או את השולחן של ארוחת הבוקר למחרת.


עוד מוקדם מכדי לאחל חג שמח, אבל עדיין אפריח לכם נשיקה של סוף קיץ.

XOXO
דורין


טארט תמרים ואגסים ביין

מקור:
קלתית – vegansky
אגסים ביין – עוגיו.נט
מלית התמרים – eat, little bird
כמות: תבנית טארט מתפרקת, 26 ס"מ
תנור: 180 מעלות
זמן אפייה: אפייה עיוורת – 8-10 דקות / אפייה מלאה – 25-30 דקות

מצרכים:

לקלתית:

2 כוסות קמח לבן
1/2 1 כוסות קמח מלא
1 כוס חלב סויה חם {כדקה במיקרו}
2 כפות חומץ
4-5 כפות סוכר חום
מעט מלח

לאגסים ביין:
3-4 אגסים, קלופים, מגולענים וחתוכים לרבעים
חצי בקבוק (500 מ"ל) יין אדום
2-3 כפיות קינמון
2 כפות סוכר חום
{מים נוספים כדי לכסות את האגסים}

למלית התמרים:
כ-50 תמרים מגולענים {היו לי 51 אבל אבא אכל תמר}
כפית קינמון
מיכל {250 מ"ל} שמנת מתוקה צמחית {ריץ'{
2-3 כפות מהיין של האגסים המבושלים


אופן ההכנה:
האגסים ביין
1. מניחים את האגסים בתוך סיר קטן, מוסיפים חצי בקבוק יין אדום, קינמון וסוכר חום. מוסיפים מים במידת הצורך כדי שהנוזלים יכסו את האגסים.
2. מבשלים על להבה גבוהה במשך כ-20 דקות, עד שהאגסים מתרככים והופכים לאדומים.
3. מצננים אותם לחלוטין בתוך היין המתובל.
4. לפני ההרכבה המלאה של הטארט, מייבשים מעט כל רבע אגס בעזרת נייר סופג.


הבצק הפריך
4. מנפים לתוך קערת מיקסר עם וו-גיטרה את 2 סוגי הקמחים ומוסיפים את חלב הסויה, החומץ, הסוכר החום והמלח. מעבדים את החומרים על מהירות בינונית עד שהבצק שנוצר נפרד מדפנות הקערה.
5. מאחדים את  חלקי הבצק, יוצרים דיסקית ומרדדים עד לקבלת עלה דק.
6. מרימים את הבצק בעזרת מערוך לתוך תבנית הפאי (מגלגלים את העלה על המערוך), ומהדקים היטב לדפנות התבנית. בעזרת המערוך, חותכים את השוליים המיותרים.
7. דוקרים את בסיס הפאי בעזרת מזלג ומכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות למשך כ-8-10 דקות.
8. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.


מלית התמרים
9. מגלענים בסבלנות רבה כ-50 תמרים.
10. במעבד מזון מניחים את התמרים, הקינמון ומיכל של שמנת צמחית ומעבדים מספר דקות, עד לקבלת עיסה חלקה.
11. מוסיפים מספר כפות של יין האגסים ומעבדים עוד כדקה.


ההרכבה
12. לתוך הקלתית האפויה, יוצקים את מלית התמרים ומשטחים בעזרת מרית.
13. מסדרים את האגסים מסביב לטארט ומעט משקיעים אותם בתוך המלית (אם מגירים מעט יין, זה בסדר. אפשר לספוג בעזרת נייר סופג).
14. מכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות, למשך כ-25-30 דקות עד שהתערובת מעט משחימה ומתייצבת (לא מתייבשת!).
15. מצננים לחלוטין ומגישים.


הערות ותוספות:
* ניתן להוסיף תבלינים נוספים למלית התמרים מלבד הקינמון – הל, ציפורן, וניל או כל תבלין אחר שאתם אוהבים.
* אין צורך להוסיף סוכר, מייפל או סילאן – המלית מספיק מתוקה.
* אפשר לצמצם את רוטב היין, על אש נמוכה, עד שיסמיך כדי שיתקבל רוטב יין להגשת הטארט.
* ניתן להגיש עם גלידת וניל (פרווה, כמובן).

* אם לא אוהבים אגסים, ניתן להשתמש בתפוחים, או שאפשר לשלב בין שניהם.



2 comments:

  1. לגמרי יכולה להריח דרך הרשומה שלך את תחילת הסוף של הקיץ (הגיע הזמן באמת שיסתיים)
    והתמונות נהדרות :)

    השבמחק
    תשובות
    1. טוב שעוד מישהו מרחרח יחד איתי... ותודה רבה על המחמאה!!!

      מחק